Критична става ситуацията с Ковид-19 в болниците в Благоевградско

Леглата са на изчерпване, не достига и медицински персонал

12.10.2021 | 15:40 Редактор: Тодор Петров

Ковид-19 напълни болниците в Благоевградско. Леглата са на изчерпване, а областната болница започна да приема пациенти от други градове, където лечебните заведения вече са пълни.

Настанените в болници в област Благоевград пациенти с Ковид-19 са близо 270. Областната болница ще преструктурира нови отделения. 

"Започнахме да приемаме и болни от района на Сандански, от района на Разлог. В момента в нашето лечебно заведение има малко над 100 болни, от които 8 са на интензивно лечение в реанимация", обясни директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. 

Свободни легла тук все още има, но във всеки момент те може да се запълнят. Здравните власти се готвят за влизане в "тъмночервената" зона и за по-строги мерки.

"Днес заболеваемостта е много висока. Най-високата до момента за този сезон - 178 случая за благоевградска област, като най-много случаи са пак в областния град – 44", изтъкна д-р Веселка Мончева от РЗИ – Благоевград.

От болницата в Благоевград са категорични, че докато имат свободни легла, няма да връщат пациенти. След това не е ясно как ще се процедира.  

"Надявам се скоро да посрещнем пика на вълната и така постепенно да тръгне назад, но за да се случи това трябва процентът на ваксинираните рязко да се покачи, а за съжаление нещата не вървят добре", посочи д-р Митев. 

Освен легла, в цялата област не достига и медицински персонал.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК