Няма регистриран случай на грип в България, но вече много хора искат да се ваксинират

Четвъртата Ковид вълна е в разгара си

12.10.2021 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

Все още у нас официално не са регистрирани случаи на грип. Очаква се обаче тази година броят на заболелите да е по-голям в сравнение с миналата година, а случаите да са по-тежки. Въпреки това - болните с Ковид-19 все пак се очаква да са повече от тези с грип. 

"Очаквам по-голяма активност на грипния вирус тази година, но все пак по-малка от обичайната през годините. Тази година личните лекари трябва да получат 230 хиляди дози противогрипни ваксини, които да започнат да прилагат от средата на месеца", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Определено има интерес към противогрипните ваксини. И то тези, на които предишните две години сме правили, отсега са си заявили и вече списъкът се попълва", коментира личният лекар д-р Гергана Николова.

И докато грипът все още не е дошъл, то четвъртата Ковид вълна е в разгара си. 

"До момента имахме доста по-ниско ниво на заболеваемост спрямо предишните вълни, но с днешния рекорд и с очакващите се следващи твърде възможно е да надминем заболеваемостта", допълни проф. Христова.

Столицата е в "тъмночервената" зона. Заболеваемостта в образователната система е ниска, а близо 30% от преподавателите са ваксинирани.

В София-област обаче от днес влизат в сила по-строги мерки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК