Кардиолог посочи от какво най-много умират хората и защо Ковид-19 е на трето място

"Има категорична връзка между диабета и вируса", каза д-р Александър Носиков

08.10.2021 | 22:07 Редактор: Искра Ангелова

В разгара на Ковид пандемията пак сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания - защо и какъв е ударът на коронавируса?

"Всеки пациент кара тази инфекция различно. Има пациенти, които изобщо не я усещат, има пациенти, които я карат изключително тежко и имат последствия върху сърцето, които могат да бъдат най-разнообразни. Може да се засегне сърдечният мускул, може да се засегне торбичката около сърцето", каза кардиологът д-р Александър Носиков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че голяма част от тежко прекаралите имат и тромботични усложнения - белодробна емболия, инфакрт, запушване на съдове и т.н.

Д-р Носиков посочи, че вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България. А нещото, от което умират най-много хора, са сърдечно-съдовите заболявания. На второ място са онкологичните заболявания.

Попитан има ли връзка между миокардита и ваксините, и защо в Европа няколко държави преустановиха имунизацията с препарата на Moderna, д-р Носиков отговори: "В момента в Скандинавските държави има само по няколко стотин случая на ден, смъртността е изключително. Те имат около 70-80% ваксинирани. И този лист от миокардит при младите хора, особено при момчетата - не си струва да го поемаме. Има компромисно решение и то се прилага при децата в Обединеното кралство. То е да се прилага една доза, защото миокардитът настъпва след втората доза."

По думите му миокардитът като усложнение е изключително рядък.

"Най-често се среща при тийнейджъри момчета. Може би най-високата заболеваемост, за която е съобщава, е около 150-160 на милион ваксинирани. То е няколко дни след втората доза. Но голяма част от тези младежи имат нужда от хоспитализация. Младите момчета между 12 и 18 години са най-рискови. Случаите не са характерни само за Moderna, характерни са и за Pfizer. Който иска да се ваксинира - се е ваксинирал. Съветвам всички пациенти, които са прекарали Ковид-19, да минат през специалист, който има опит с това заболяване", подчерта кардиологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че сърдечно-съдовите проблеми са изключително често срещани.

"Най-често те са безобидни, дължат се на нарушения в тонуса на автономната нервна система, парасимпатикуса на симпатикуса, но без да ги прегледаме тези пациенти - ние няма как да бъдем категорични за какво става дума. Има хора, които прекарват Ковид-19 и започват да излизат от ритъм, имат нужда от допълнителни лекарства. Връзката между прекаран Ковид-19 и диабет е категорична. Пациентите с диабет и затлъстяване, особено мъжете, са с много по-висок риск за тежко прекарване на Ковид", подчерта специалистът.

"Ние сме първи по инсулти в ЕС. Нещата с инфарктите стоят добре, имаме изключително добри клиники, които се справят добре с това нещо. Но като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот. Има хора, които имат много високо кръвно, но не го усещат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК