Лечебните заведения у нас са на ръба - работят на пълен капацитет

Болниците се задъхват заради нарастващия брой приети с Ковид-19

08.10.2021 | 13:42 Редактор: Жаклина Иванова

Много лечебни заведения работят на пълен капацитет и вече се задъхват заради нарастващия брой приети в болница с Ковид-19.

В УМБАЛ "Медика" в Русе разполагат с общо 87 Ковид легла. Реанимацията вече е запълнена на 100%, а Ковид отделението с по-леките случаи – на 80%.

"Има непрекъснато прием, и то доста интензивен в последната седмица. Изписването не става толкова бързо, тъй като по-бавно се възстановяват. Доста по-критична е в момента ситуацията спрямо предходната вълна", коментира специализантът по кардиология д-р Маринела Томова.

Болницата в Силистра също работи на максималния си капацитет. Там обаче има и друг проблем – в града няма Ковид сектор и пациентите с по-леки симптоми се консултират основно по телефона.

"Те изпускат важния момент, когато може да се помогне с лекарства. Първите фази са много важни. Те идват влошени и оттам нататък това води до много проблеми, които са свързани със скъпо лечение", обясни директорът на МБАЛ - Силистра д-р Васил Славов.

От ръководството на болницата вече са предложили създаване на Ковид кабинет в доболничната помощ.

"Аз им предложих да дойдат при нас – всички от доболничната помощ. Ще им дадем последните протоколи. Много добре се вижда какъв е правилният терапевтичен подход, а именно да се наблегне на противовирусните лекарства", посочи медикът.

За разкриване на Ковид зона в Силистренско се работи от септември. Проблемът към момента няма решение и поради недостатъчния капацитет на лечебните заведения.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК