Кап. Богданов за "Vera Su": Дневниците са пренаписани с указания на корабособственика и застрахователя

"Държавата закъсня прекалено много", убеден е председателят на Българската морска камара

07.10.2021 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

18 дни след инцидента с кораба "Vera Su" все още не са ясни причините плавателният съд да се отклони и да заседне в скалите. Според председателя на Българската морска камара - капитан далечно плаване Богдан Богданов, действията на българските власти са закъснели. 

"Не само нашата администрация, а държавата закъсня прекалено много. Първото нещо, което трябваше, е представители на "Гранична полиция" да се качат без всякакво забавяне на кораба. Да се вземат корабните документи, включително навигационния дневник, да се разпита екипажа и да се вземат проби за алкохол и наркотици. Това следване да стане незабавно. Сега вече е прекалено късно и по никакъв начин не може да се твърди, че екипажът  е пил или е взимал упойващи вещества", обясни той пред Bulgaria ON AIR

Според кап. Богданов е закъснял и водолазният оглед, а докато се чака, на борда е възможно дневниците да са манипулирани. 

"Аз за себе си съм убеден, че тези два дневника, за които стана въпрос, са пренаписани съгласно указанията на корабособственика и застрахователя", подчерта той.

Капитан Богданов е изготвил и анализ за проблемите на морското спасяване още през 2015 г. Оттогава до днес обаче никой не взима под внимание написаното. Сега обаче се налага България да търси помощ от чужбина, тъй като няма работещо звено за помощ при морски инциденти. 

Вижте във видеото цялото интервю на Иван Кънчев с кап. Богданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Голяма одисея с тоя кораб Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ето...а ние какво...седяхме на брега и цъкахме с език, вместо да се вземат адекватни мерки. Както винаги! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
За толкова време може всичко да се промени! Сигнализирай за неуместен коментар