Моряците от "Vera Su" са на сушата, карантинирани са

Очаква се плавателният съд да бъде поет от български екипаж

06.10.2021 | 22:05 Редактор: Елеонора Танева

Екипажът на заседналия кораб край Камен бряг вече е на сушата. Моряците са били посрещнати на брега от лекар и всички са в добро състояние. Деветчленният екипаж вече е настанен в хотел в Каварна. Очаква се плавателният съд да бъде поет от български екипаж, начело с директора на "Морска администрация". Само така може да продължи операцията по освобождаването му.

Евакуацията започна малко след 15:30 и приключи около 17:00 часа. Чрез предварително изградено съоръжение моряците и капитана напуснаха плавателния съд. "Въпреки че на практика корабът остава без екипаж, той е стабилизиран", обясни министърът на транспорта. Липсата му обаче прави невъзможно да бъде разтоварен и изведен от скалите. 

"Ние моментално изпратихме до собственика съобщение да определи нов екипаж в най-спешен порядък. Ако откаже, имаме готовност за наш капитан и наш екипаж. Аз съм забранил да се качва който и да е друг освен български капитан на този кораб. Това е капитанът от "Далечно плаване" Венцислав Иванов", уточни министър Христо Алексиев. 

Той Христо Алексиев определи евакуацията като  "диверсия" от страна на корабособственика и на екипажа и определи действието като "странен акт".

"За мен е странно това поведение, защото условията по никакъв начин не са се влошили от предишните дни. В момента екипажът е в Каварна като сме взели всички необходими мерки, за да имат храна, вода, психолог, доктор", уточни министърът на транспорта.

В момента корабът е ничия територия и който първи се качи на него, става собственик. 9-членният екипаж на "Vera Su" е карантиниран, предстоят допълнителни медицински прегледи.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК