Моряк от "Vera Su": Спираме работа, заспиваме в страх, че можем да умрем!

Няма нови пробойни по кораба, но и днес не разпитаха екипажа му

04.10.2021 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор разследването за заседналия край Камен бряг кораб "Vera Su". Разследването на инцидента продължава, чакат се и резултатите от назначените експертизи.
 
Въпреки заявката, че днес ще бъдат разпитани членове от екипажа на кораба, това така и не се случи. 

Корабът е заседнал вече 15 дни, а екипажът му остава неразпитан. Изтече обаче част от комуникацията между екипажа и българските преговарящи. В нея един от моряците пише, че вече всички искат да се приберат и са решили да спрат да работят, освен капитана и главния инженер.

"Всяка нощ заспиваме в страх, че можем да умрем", пише той.

Стана ясно още, че членовете на екипажа дори не са получили заплатите си.

Повече от час катер на "Гранична полиция" обикаля около заседналия кораб. Водолазите обаче установиха, че няма нови пробойни по плавателния съд. А през последните дни са източени 23 000 литра гориво. 

"Опасност винаги има, но доколкото ми е известно се извежда гориво от плавателния съд", заяви кметът на Каварна и член на щаба Елена Балтаджиева. 

На заседналия кораб вече са поставени допълнителни котви, за да е стабилен, която пристигнат баржите за разтоварване на азотния тор. И докато продължава работата по "Vera Su", лошото време навътре в морето образува воден смерч. 

Според прогнозата през следващите дни се очаква силно морско вълнение, което може да затрудни още операцията. А за съдбата на кораба и моряците вълнение има не само у местните. 

"Цяла България се развълнува, всички са развълнувани", подчерта Балтаджиева.

Десетки любопитни туристи пристигат в Яйлата, за да видят инцидента. И докато гледката на кораба засега остава само атракция, стана ясно, че собственикът на "Vera Su" е осигурил специалисти, които да изтеглят кораба.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК