17-и ден от кризата със заседналия "Vera Su", хаос с пристигането на баржите

Очаквате се силни пориви на вятъра и големи вълни

06.10.2021 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

17-и ден корабът "Vera Su" остава заклещен до скалите край Камен бряг. Днес се очаква да пристигнат баржите, които трябва да разтоварят тоновете азотен тор.

Силният вятър и високите вълни показват, че операцията по спасяването на заседналия кораб ще се проточи още. За да продължи акцията по изтеглянето, трябва първо товарът от 3 300 тона азотен тор да бъде свален с три баржи.

"Това са надуваеми платформи, в които могат да бъдат поставени около 100 тона втечнен товар и след това ще бъдат изтеглени до място, където ще бъдат разтоварени", каза главният директор на "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов.

За да се случи това обаче, трите плавателни съда трябва да пристигнат по суша от Италия. Вече втори ден не е ясно къде точно се намира пратката. 

"Как така цялата администрация не знае къде е един ТИР, не знае кога е влязъл в страната ни и кога точно ще пристигне. И нямате телефон на шофьора на ТИР-а? Не искам да кажа, че това е тенденциозен въпрос, но това е организация, която е създадена от ЕМСА. И ако вие може да ми кажете какво е състоянието на магистралите в Европа, ще ви кажа как ще пристигнат", допълни Николов.

А когато все пак баржите пристигнат - ще започне ново чакане. През следващите дни се очаква поривите на вятъра да стигнат до 18 м/сек, а вълните да прехвърлят 2,5 метра.

След като товарът се свали, което ще се случи най-рано следващата седмица, турска фирма ще започне изтеглянето на самия кораб.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Иван Кънчев / Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК