Операцията по изтегляне на "Vera Su" пак се провали

Трима от екипажа кораба пожелаха да слязат на брега

05.10.2021 | 19:46 Редактор: Георги Донков

Въпреки надеждите за хубаво време, вятърът в района на "Яйлата" днес прехвърли 10 метра в секунда. Това предизвика силно вълнение и опитите за спасяване на "Vera Su" се оказаха невъзможни.

Не дойдоха и баржите, които да изтеглят азотния тор и да бъде освободен кораба. Те трябваше да пристигнат на пристанище "Варна" с тирове от Италия. Трима души от екипажа на кораба официално са пожелали да напуснат борда. За да се случи това обаче, трябва собственикът му да изпрати други трима моряци, които да се превърнат в заложници на спасителната операция, за да е пълен 9-членният състав. 

Междувременно в Международната федерация на морските работници е постъпил сигнал за неизплатените заплати и в следващите дни на борда ще се качат проверяващи.

Според специалиста по морско право адв. Христо Раев, не атмосферните условия, а действията на страната ни са причина за забавянето. 

"Действията на институциите трябваше да са в първите часове след произшествието и въпросите, свързани със забранени вещества на борда на кораба, за употребата на алкохол и наркотици от страна на вахтения офицер, трябваше да бъдат разследвани в първите часове след засядането", твърди адв. Христо Раев. 

Вместо това обаче морска администрация дала време до 15 октомври на фирмата собственик, сама да пробва да изтегли кораба. И докато властите дават уверения, че ситуацията е под контрол и опасността е избегната, бившият кмет на Каварна открива пропуски в организацията на операцията.

"Безхаберие, липса на техника, липса на кураж, липса на едни работи, които се намират долу в мъжката част на тялото...И от всички тези липси се случи хронологията на това безхаберие. За мен това е пунта мара, шменти-капели с имитиране на дейности. Областният управител направи щаб - не знам какво прави. Премиерът и той направи щаб - и той не знам какво прави. И сега сме с три щаба и един затънал кораб", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR, бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

Ако екипажът на кораба все пак бъде свален от плавателния съд и арестуван, корабът ще бъде задържан до изясняване на случая. Засега обаче опитите на граничните власти да разпитат част от екипажа остават неуспешни. 

"Какво става? Виновният не могъл да обърне нещата и да поиска отговорността на съответните органи, тъй като вината на екипажа отдавна вече е заличена, а щетите, които са нанесени, не са нанесени на корабособственика. А замърсяването на морето в района е от действията на морската администрация", твърди адв. Христо Раев. 

А докато операцията продължава 16-и ден, при част от азотния тор и в хамбара на кораба е нахлула вода.

Днес екипи са успели да изтеглят още от горивото и отпадните води на плавателния съд. Предстои в района да пристигнат екипи от компанията-собственик, които да помогнат за изтеглянето му.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК