Радев иска от КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Според президента е отпаднал предмета на дейност, с назначаването на второто служебно правителство

06.10.2021 | 15:38 Редактор: Елеонора Танева
Радев иска от КС да прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

Президентът Румен Радев поиска от Конституционния съд или да се откаже да разгледа искането на депутати, свързано с гражданството на Кирил Петков, или да го отхвърли като неоснователно. Радев е изпратил становище до КС, в което посочва, че "първото" служебното правителство, назначено с оспорвания указ ( № 129 от 10.05.2021 г.), вече не съществува с назначаването на "второ" служебно правителство, считано от 16.09.2021 г. 

"Факт е, че въпросното "първо" служебно правителство не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада", пише в позицията президента, цитирана от "Монитор". 

Той се позовава на практика на КС, според която "последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето". Ето защо Радев счита, че делото трябва да бъде отклонено, поради "отпадане на предмета".

Той уточнява, че към момента на издаването на указа кандидатът за министър Кирил Петков е представил писмена декларация, че отговаря на изискванията на чл. 110 от Конституцията, включително, че няма друго гражданство освен българското.

Делото в КС беше образувано по искане на 55 дeпyтaти oт ГEPБ с твърдението, че съдът трябва да oбяви чacтичнa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa yĸaзa нa дъpжaвния глaвa зapaди двoйнoтo гpaждaнcтвo нa миниcтъpa нa иĸoнoмиĸaтa тогава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК