Протест срещу кариера за чакъл край село Мирянци: Къщите ни са напукани

Хората са започнали укрепителни дейности

04.10.2021 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова

За пореден път жителите на пазарджишкото село Мирянци излязоха на протест. Недоволството им е срещу дейността на фирма - концесионер за добив на пясък и чакъл. Местните твърдят, че изкопните работи водят до разместване на земните пластове и до напукване на къщите им.

Сагата с дейността на кариерата в района на Мирянци продължава близо година. Жителите на пазарджишкото село твърдят, че концесионният договор се нарушава и добивът на инертни материали става извън позволената територия и дълбочина. Вследствие на това е започнало напукване на къщите им.

"Къщите в Мирянци и Синитово са почнали да пропадат надолу. Водата свършва. Отделно, че се и замърсява много тук. С тия камиони се замърсява и околната среда", каза жителят на село Мирянци Йордан Георгиев.

"Къщите започнаха да се пукат. Водата на хората в сондите също намалява, даже някои без вода остават. Потърпевши сме, отвсякъде сме потърпевши", коментира друга жителка.

За да спрат пропукванията по къщите, хората са започнали укрепителни дейности.

"Тази къща се вижда какво поражение нанася баластриерата върху нашите сгради и нашите жилища. Ето, забележете, прозорците също са нацепени на две. Следващата къща също е със свален покрив, защото се нацепи на четири", сподели Кирил Ламбрев.

Жителите на селото искат да се спре дейността на баластриерата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК