Янев увери общините: Ще има пари за снегопочистване и улично осветление

До 2 седмици ще бъде готов пътят между София и Перник

01.10.2021 | 19:09 Редактор: Здравко Черкезов

До 2 седмици ще бъде готов пътят между София и Перник. Ремонтът на втората най-натоварена отсечка в страната се забави заради липса на средства. 

Премиерът Стефан Янев заяви, че пари за снегопочистване и улично осветление ще има за всички общини въпреки по-високата цена на тока.

47 млн. лв. ще бъдат разпределени към общините за зимно поддържане.

"Имаме пълна готовност да осигурим 25% от парите още в рамките на настоящия месец, останалите 75% планово ще ги дадем за януари. Адресирани са и 100 млн. лв. за щети произтичащи от Ковид пандемията", обяви финансовият министър Валери Белчев.

Заради по-високата цена на тока няма опасност по-малките общини да останат на тъмно увериха след срещата си премиерът и кметовете. Променящата се икономическа среда е променила и плановете за парите за общините за следващата година. 

"Проблемът с тока, който също оказва влияние не само на бизнеса, оказва влияние на детските градини, ясли, училищата и всичко онова, което е свързано със социални услуги, който общините управляват – това ще има голямо измерение в бюджет 2022 г.", смята председателят на УС на НСОРБ инж. Даниел Панов.

Служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че се търси законодателно решение и точна формула как общинските бюджети да бъдат децентрализирани. 

"Целта ни е една – да създаваме условия за по-добър живот на българските граждани", категоричен бе премиерът.

След протестите и километричните задръствания, държавата ще довърши ремонта на пътя между Перник и София през Драгичево и Владая. Цялостната рехабилитация на отсечката ще залегне и в разходната част на бюджета за догодина. 

"Имам уверението, че ремонтираният участък ще бъде пуснат до 15 октомври", сподели кметът на Перник Станислав Владимиров.

До 1 декември се очаква да бъде отворен и пътя Драгичево – Рударци - Кладница, който стана неизползваем след свлачище.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК