Шок с цената на газа от днес, поскъпва с над 36%

В решението на КЕВР е приета предложената от "Булгаргаз" цена

01.10.2021 | 14:56 Редактор: Георги Донков

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 94,54 лв./MWh - без такси и акциз. Поскъпването е с 36,22%.

През септември цената е била 69,40 лв./MWh. 

В решението на регулатора е записано още, че увеличената цена на природния газ за октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари.

Данните показват, че през месец септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%. По данни на "Булгаргаз“ ЕАД цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

През изминалите дни експерти прогнозираха за Bulgaria ON AIR висок скок в цената на газа.

"Най-вероятно от 1 януари ще имаме нови цени, както на парното, така и на електроенергията. Признаците са, че това увеличение няма да е никак малко. До 1 януари могат да се случат много неща, но към настоящия момент увеличението е двуцифрено", каза Пламен Младеновски от КЕВР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Koti
преди 2 години
Освен една яка *** нямам друг коментар! Сигнализирай за неуместен коментар