И колбасите поскъпват с 8-10%, очаква се да скочи цената на хляба

Увеличаването на цените на тока за тях е пагубно

04.10.2021 | 14:24 Редактор: Искра Ангелова

Поскъпване на колбасите с между 8 и 10%. За това предупреждават от Асоциацията на месопреработвателите в България. Очаква се поскъпване и на хляба.

Д-р Миленка Димитрова управлява голяма свинекомплекс почти 30 години. Казва, че досега не са вдигали цените на продукцията.

"При нас отдавна трябваше да се повишат цените на месото, на колбасите, обаче ние винаги сме свързани с крайния потребител, дали той е в състояние да купи това, което ние предлагаме, дали можем да го продадем. Ние от 2–3 месеца вече работим на загуба", каза изпълнителният директор на свинекомплекс д-р Димитрова.

Клиентите вече забелязват увеличаване на цените на продуктите. Най-осезателно това ще се усети от пенсионерите.

"Няма да могат да пазаруват достатъчно, или ще купуват по-малки количества, така си мисля. Навсякъде цените са много по-високи и то осезаемо, неочаквано, неусетно. При разговор с възрастни хора, се чудят как изобщо ще изкарат и зимата", сподели Антоанета Ангелова.

Производителите се оплакват, че цените на всички суровини са скочили. А увеличаването на цените на тока за тях е пагубно. 

"Това направо ни съсипа. Аз ръководя този комплекс от 1993 година. Плащам, помня цената на тока, който аз плащам, количеството го контролират инженерите, от 50 000 ежемесечно плащане миналата година, ние последните 2 месеца сме платили по 120 000 лева ток", допълни д-р Миленка Димитрова.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК