Вече купуваме литър олио за 3,20 лв., до 60% скачат и цените на билетите на БДЖ

По-високите цени на тока за бизнеса водят до лавинообразно повишаване на стоките и услугите у нас

23.09.2021 | 18:43 Редактор: Искра Ангелова

По-високите цени на тока за бизнеса водят до лавинообразно повишаване на стоките и услугите у нас. Заявка за поскъпване на билетите дадоха от БДЖ.

Зapaди виcoĸитe цeни нa тoĸa за бизнеса , цените на основни хранителни продукти продължават да се повишават, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. В средата на септември - спрямо предходната седмица, увеличение има при захарта, брашното, яйцата и млечните продукти. Продължава тенденцията за ръст на цената на олиото, като бутилка от 1 литър вече се продава по 3,20 лева на едро.

Поскъпването на електроенергията ще увеличи и цeнaтa нa билeтa за пътуванията с БДЖ.

Росица Найденова е учител и от години пътува всеки ден от Перник до София. Надява се въпреки повишаването на цените на билетите, железопътният транспорт да остане достъпен за нея.

"Нямам друг вариант, освен това - на фона на поскъпването и на останалите горива, мисля, че билетите за влака ще останат поносими и приемливи", коментира тя.

Двойното поскъпване на електроенергията ще се отрази както на електротранспорта в градовете, така и на железопътния. Все още обаче няма конкретни разчети с колко ще се увеличат цените на билетите за влак. Бивш директор на БДЖ пресметна, че поскъпването може да достигне до 50-60%.

"Ще им се увеличат разходите многократно или по-точно - двойно, при едно ценообразуване, ако токът фиксира около 30% от цената, това значи, че двойното увеличение на тока отива на едно 50-60% от цената, която няма как да бъде поета само от превозвачите, което е много лош вариант и за крайните клиенти", каза той.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК