Втори живот: Интубираха го 15 дни, погледна смъртта в очите и пребори Ковид-19

Бургазлията Гюхан Мехмед вече диша сам и обмисля да се ваксинира

29.09.2021 | 19:45 Редактор: Здравко Черкезов

Млад мъж, интубиран и на апаратна вентилация в продължение на 15 дни, започна да диша самостоятелно и се върна към живот. Той вече е изписан и си е у дома след близо месец в държавната болница в Бургас. 

Случаят прави впечатление, тъй като по данни на световната статистика шансът пациент с Ковид-19 да оцелее след интубация е около 10%. 

23-годишният Гюхан Мехмед от русенското село Просеник е вече у дома и под карантина. Казва, че две седмици е бил между живота и смъртта. 

"Това си е чудо! Това си е чудо! 15 дена въобще не съм бил тук, може би. Аз нищо не помня. Спомням си единствено като се качих на линейката, като ме приеха в Ковид отделението. След което съм бил в реанимация и нищо не помня", разказа той.

Гюхан казва, че няма никакви придружаващи заболявания, а състоянието му се влошава само за 2-3 дни.

"Това се случи просто от една настинка. Лека кашлица и като вдигнах температура на сутринта, вече бяхме извикали линейката", спомня си бургазлията.

Момчето помага в семейния ресторант в селото, където родителите му днес раздават курбан за негово здраве. Гюхан е единствено дете.

"На 15-ия ден ми се обадиха да му направя пасирана супичка. Успокоих се малко, но пак казвам: Благодарение на Господ, благодарение на лекарите детето ми е живо и здраво", каза майката на Гюхан Халиде Мехмед.

Лекарите от реанимацията казват, че шансът пациент с Ковид-19 да оцелее след интубация по данни на световната статистика е около 10%.

"Ако в световен мащаб е 10%, при нас е 3-5%. Положихме максимум усилия да се избегне интубацията, с други методи и начини с подаване на кислород, но това не се случи", обясни старши лекарят в Отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас д-р Даниела Люцканова. 

Гюхан вече диша сам и обмисля да се ваксинира

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК