Медицинско чудо: Лекари върнаха към живота пациент, изпаднал в клинична смърт

50-годишният мъж бил без сърдечна дейност повече от 20 минути

28.09.2021 | 17:45 Редактор: Жаклина Иванова

Лекари от Спешна помощ върнаха към живота пациент, изпаднал в клинична смърт. 50-годишният мъж бил без сърдечна дейност повече от 20 минути, но благодарение на медиците от Горна Оряховица живее втори живот. В момента пациентът е в стабилно състояние в Специализираната кардиологична болница във Велико Търново.

Преди два дни в Спешна помощ в Горна Оряховица пристига 50-годишен мъж от Лясковец. Оплаква се от високо кръвно налягане и световъртеж и внезапно колабира.

"Пациентът нямаше сърдечна дейност, нямаше спонтанно дишане. Вече в шокова зала направихме реанимационни мероприятия с неколкократно дефибрилиране. Колегата обдишваше, аз дефибрилирах, други поставяха съответните медикаменти и адреналин", обясни началникът на Спешна помощ, филиал Горна Оряховица д-р Деян Георгиев.

Заради нестабилното състояние на болния и опасност от втори сърдечен арест, той е транспортиран в Специализираната кардиологична болница във Велико Търново.

"Защото той си беше за спешна коронарография вследствие на масивен инфаркт, който е направил. Потърсихме съдействието на Специализираната кардиологична болница", добави д-р Георгиев.

"Пациентът изпада в клинична смърт, колегите са се справили брилянтно, възстановени са и пулс, кръвно налягане дишане. Пациентът пристига при нас с картината на остър коронарен синдром – инфаркт. Той е стабилизиран, вече трети ден е при нас. Все ще е в интензивно отделение, днес го раздвижваме и ще бъде преместен в общия сектор", уточни управителят на Специализирана болница по кардиология Д-р Йорданка Томова.

Близките на мъжа благодаря на лекарите, а медиците казват, че това ги мотивира още повече в работата им.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК