Без достъп до лекар и аптека: Русенски села са откъснати от света

Във въпросните села има предимно възрастни хора, които нямат автомобили

04.09.2021 | 14:18 Редактор: Юлия Христова

Три села от русенската община Две могили са откъснати от света. Става дума за проблем с автобусите, който е от около 2 години. Местните нямат достъп нито до лекар, нито до аптека. Над 1000 души са оставени без обществен транспорт.

Керанка Цакова живее в двемогилското село Острица. Тя е онкоболна и често й се налага да ходи на лекар в Русе, или за лекарства.

"Няма коли, няма автобуси, няма с какво да се придвижваме. Аз съм болна от рак, трябва да ходя на прегледи, но как да отида?", каза тя.

Село Острица има над 230 жители. Там вече втора година има проблем с обществения транспорт, но от няколко месеца изобщо няма автобуси. В подобно положение са и съседните Кацелово и Каран Върбовка.

"Мотивите на човека, който изпълнява тази услуга са, че няма печалба и иска субсидии. Пари няма от къде няма от къде да му дадем. Ние сме наместничество, не разполагаме с ресурси", обясни кметският наместник на с. Острица Стефан Димитров.

Във въпросните села има предимно възрастни хора, които нямат автомобили. Когато пътуването до областния град е наложително, търсят частен автомобил, срещу заплащане. 

Един от вариантите за решаване на проблема е да се кандидатства за държавна субсидия, но тези села не отговарят на изискванията.

"Училищни автобуси има и в село Кацелово и вървят сутрин и вечер. Те нямат право и не извозват граждани. От там нататъка, шофьорите докарват учениците и вечерта ги прибират. В същото време ако министерството на просветата, ако дава тия средства под формата на субсидии към училищата за извозване, но самият транспорт ако се извършва от частни фирми, тогава фирми ще имат интерес да осъществяват този превоз и покрай учениците да возят и граждани", посочи кметът на Община Две могили  Божидар Борисов.

От Община Русе отговориха, че търсят вариант за превоз с прехвърляне, за да се оптимизират разходите на превозвачите.

"Общината няма как да извършва финансиране да превозва за своя сметка частни лица. Ние може да предложим желаещи да извършват услугата по разписанията, които ние имаме от областната схема. Субсидират се самите превозвачи при определени условия, но те трябва да кандидатстват и да отговарят на условията", подчерта зам.-кметът по "Комунални дейности" в община Русе Димитър Недев.

Жителите на трите населени места са готови и да затворят пътя в знак на протест, ако никой не обърне внимание на проблема им.

Вижте пвоече в репоертажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Това и в Африканските държава го няма, а уж те били най-бедни. Тези политици трябва да се съдят, най-вече герб, защото докараха хората до просешка тояга Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
И за това ли е виновен служебният министър? Горките хора! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Кучетата ще си лаят, кервана ще си върви! Всеобща политика в БГ Сигнализирай за неуместен коментар