Инициатива за пример: 15 доброволци вдъхват живот на две габровски села

Всяка година млади хора от големите градове заживяват на село и се учат на селски труд

06.08.2021 | 18:12 Редактор: Жаклина Иванова

Започна осмото издание на проекта "Приеми ме на село", който тази година е под наслов "Възраждане". Инициативата има за цел да вдъхне живот в две габровски села. Всяка година по традиция млади хора от големите градове заживяват на село и се учат на селски труд.

Благодарение на 15 доброволци и техните ментори от няколко дни в малките габровски селца Солари и Свинарски дол животът се възроди. Младежи от Стара Загора, София, Пловдив, Монтана, Габрово и Троян ще прекарат на смени близо месец в селата. Заради пандемията от коронавирус, тази година те няма да имат пряк контакт с възрастните хора, но пък ще извършат редица полезни дейности за селото.

"Изцяло идеята ни е да съхраним това, което възрастните хора носят със себе си, като знания, умения, опит. Тази година младите хора не гостуват на баби и дядовци, но те са изцяло потопени в духа на селския живот и тяхната задача е да променят, макар и мъничко облика на тези красиви габровски селца", сподели Габриела Йосифова от Община Габрово.

В село Солари няма кметство, няма магазин, няма дори селски площад. А единственото обществено място, на което могат да се съберат деветимата му жители, е автобусната спирка, която съвсем скоро, благодарение на участниците в проекта "Приеми ме на село" ще има съвсем нов облик.

"Покрай тази Ковид обстановка, моето обучение беше изцяло онлайн и нямах никакви нови запознанства, или общуване с хора, и това ме доведе тук. Спирката зад нас - това е основният ни проект. Пълна реставрация. Почистихме я до основи", разказа участникът в "Приеми ме на село" Теодор Недев.

"Всеки един мъж, всяко едно момче, трябва да знае поне малко как се измазва", сподели участникът в "Приеми ме на село" Велин Иванов.

"Живея в София, където съм свикнала на шум, трафик, блъсканица, но тук просто се чувствам на седмото небе от щастие", обясни участничката в "Приеми ме на село" Петя Петрова.

С младежите работят четирима ментори, сред които майстор-дърворезбар, скулптор и преподавател по приложни изкуства. До края на месеца те ще изграждат компостери, ще се включат в почистването на селските чешми и ще облагородят екопътеката към Иванилския водопад.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и Кристиян Минков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК