Здравното министерство съобщи при кои хора ваксината срещу Ковид-19 е противопоказна

Ваксините пазят в голям степен от тежко боледуване, усложнения и смърт след заразяване с коронавирус

23.09.2021 | 22:02 Редактор: Елеонора Танева
Здравното министерство съобщи при кои хора ваксината срещу Ковид-19 е противопоказна

Световните проучвания показват, че ако човек е ваксиниран и се зарази с коронавирус, ваксината го пази във висок процент от тежко боледуване, усложнения и смърт. Ефективността на имунния отговор зависи и от индивидуалните ни характеристики (възраст, здравословно състояние, прием на лекарства, генетични / епигенетични и имунологични особености), информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват, че единственото посочено противопоказание за поставяне на ваксина е наличието на алергия към съставка на самата ваксина. И добавят, че съпътстващите заболявания трябва да са под контрол, като поставянето на ваксината трябва да е съобразено с прилаганата терапия (в случай, че е имуносупресираща например).

По данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ хората, които не са били ваксинирани срещу Ковид-19, са в 10 пъти по-висок риск да се разболеят и в 11 пъти по-висок риск да загубят живота си в резултат на коронавирусната инфекция през пролетта и лятото на 2021 г.

Проучване в Англия показва, че от над 51 000 смъртни случая от Ковид-19 между януари и юли 2021 г., само 256 (0,5%) са настъпили при напълно ваксинирани хора. Пациентите са били с много висок риск от тежко протичане на заболяването.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК