МЗ официално въвежда трета доза ваксина срещу Ковид-19

Прилагането на ваксината ще бъде по желание, препоръчителна е за медици, лица над 65 г., онкоболни

23.09.2021 | 19:58 Редактор: Елеонора Танева
МЗ официално въвежда трета доза ваксина срещу Ковид-19

Министерството на здравеопазването съобщи при кои хора ще може да се прилага допълнителна или бустер доза ваксина срещу Ковид-19 в България. Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предлага тя да бъде разрешена за следните рискови групи от населението.

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Прилагането на ваксината ще бъде по желание на гражданите.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

∙ лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

∙ преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;

∙ ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;

∙ желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу Ковид-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца.  Препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години. 

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК