Третата доза ваксина се препоръчва за рискови групи

Лекарите са убедени: На всяка година ще си слагаме нова доза ваксина

23.09.2021 | 18:02 Редактор: Здравко Черкезов

Все още няма решение за поставяне на трета доза на ваксините срещу коронавирус у нас. Това заявиха за Bulgaria ON AIR от здравното министерство по повод появили се информации в публичното пространство.

Д-р Айдън Джиниев е личният лекар с най-много ваксинирани пациенти в Русенска област. По негови наблюдения 98% от настанените в болница са неимунизирани. Той прогнозира, че ако пандемията продължи, ще се наложи да се ваксинираме всяка година. 

"Във ваксините по кратка характеристика имунитетът, който те осигуряват, е за 1 година. И ако епидемията продължи след тази година, би трябвало да има и трета доза. Както правим всяка година с ваксината за грип", отбеляза д-р Джиниев.

На същото мнение е и имунологът акад. Богдан Петрунов. 

"За мен перспективата в бъдеще е да се прави такава доза един път годишно, може би и две дози да се правят един път годишно, за да се поддържа имунитета. Ние това още не го знаем, но тенденцията е такава към момента", посочи имунологът.

В България все още няма официално решение за прилагането на трета доза от ваксините, но редица държави вече предприеха тази стъпка. 

"Вече повече от месец почти всички европейски страни започнаха приложението на третата доза. В САЩ също, Израел... До известна степен нерагламентирано. Но няма нищо странно и нищо медицинско противопоказано в това отношение. Напротив. Това ще бъде очевидно наложително, но не е необходимо да се бърза в момента", категоричен е акад. Петрунов.

Скоро се очаква и у нас да започне поставянето на трета доза, която да подсилва имунния отговор. Тя ще бъде препоръчителна за определени рискови групи и ще се поставя 8 месеца след втората игла. 

"Това най-вероятно ще бъде належащо на хората над 65 години, който имат вече по-слаб имунитет, които са с придружаващи заболявания, трансплантираните хора", смята имунологът.

Като Пенка Ковачева, която е на 73 години. Преболедувала е коронавируса, а след това се е и ваксинирала. Няма против да си постави и трета доза. 

"Щом ме повикат, ще дойда и ще си поставя. Аз имам доверие в лекарите, в личната. Ако прецени личният лекар с моите заболявания, ще се ваксинирам", сподели Пенка. 

Третата игла може да бъде от всички разрешени за ползване ваксини, казва акад. Петрунов. 

"Опитът, който се показва до момента е, че даже се получава по-добро стимулиране на имунитета, ако се направи с друга ваксина, различна от тази, с която сте си направили основната имунизация", каза той.

Освен това съвсем скоро европейската агенция по лекарствата одобри и ваксината на Sanofi, която е протеинова и еднодозова. Тя също е съвсем подходяща за използването като бустерна доза, казва още имунологът.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК