Жители на Айтос бият тревога: Кръгово и светофар няма да решат проблема с камионите

Те се заканиха да блокират ежедневно "пистата на смъртта", докато тежкият трафик не се изведе извън града

16.09.2021 | 17:35 Редактор: Жаклина Иванова

На мястото, където намериха смъртта си младият баща Нури Хюсеин и двете му деца, жителите на Айтос поставиха цветя. Те се събраха на мълчалив протест на мястото на жестоката катастрофа. Протестиращите се заканиха да блокират ежедневно "пистата на смъртта", както я наричат, докато тежкият трафик не се изведе извън града. Блокадата започва в събота.

"На този път му казваха "пистата на смъртта". 70-та година в градинката тук бяха убити четирима души. След това катастрофи ставаха с тежкотоварни камиони почти всяка година", сподели жителят на Айтос Петър Янков.  

Пътят от Провадия към Айтос е под голям наклон, а ежедневно по него минават десетки камиони. Хората са категорични, че изграждането на кръгово движение и светофар няма да решат проблема, защото тировете често са претоварени и спирачките им отказват.

"Аз съм един от потърпевшите от точно такъв случай от 16 април. Един камион спука гума, в моя автомобил почина жена. Само преди година на същото място ТИР помете 12 автомобила, спрели на светофар. Жена загина, имаше и ранени", обясни жителят на Айтос Георги Янев.

"Много е важно този район да не бъде толкава натоварен, най-вече заради децата ни. Последните две жертви са деца. Това никой родител не може да го прежали. Категорични сме, че няма да позволим това да се случва повече", каза организаторът на протеста Камелия Генова.

При катастрофата пострада и 17-годишният Юмер, който беше блъснат от тира докато минава по тротоара. Момчето беше оперирано вчера, но състоянието му продължава да бъде тежко. Съучениците му организираха акция за даряване на кръв.

"Детето е много зле. В момента неврохирурзите работят. След това ортопедите, ще се нуждаят от кръв. Кръвта, която ще се дари, може да отиде не само за Юмер, но и за други хора, които се нуждаят", сподели медицинската сестра в Професионалната гимназия по механотехника и електроника Станка Кишева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК