Служебните министри си писаха висока оценка за финансово-икономическата политика

20% увеличаване на износа, отчете министър Кирил Петков

15.09.2021 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

Второто служебно правителство, назначено в мандата на Румен Радев, имаше основната задача да ревизира предишното управление. За четири месеца в Министерския съвет обаче кабинетът "Янев" успя да актуализира ключови разходи, приети и от парламента. 

"Заедно с 46-ия парламент постигнахме споразумение за актуализацията на три важни бюджета за страната", заяви служебният премиер Стефан Янев. 

Заради повече контрол върху бюджета пък финансово-икономическия екип отчете повече приходи в хазната. 

, уточни финансовият министър Кирил Петков.

"10% нарастване на БВП е наистина огромна цифра, имаме 4% нарастване на инвестиции и 20% увеличаване на износа. Вярвам, че когато има честен отбор с ясен план, който не го е страх, може да се постигне много за 4 месеца", добави министърът на икономиката Кирил Петков.

Дали ще продължат да управляват в същия състав и през следващите месеци до изборите, или ще участват в тях, Кирил Петков отново не отговори. 

"Остана още един ден. Няма да си сменим мнението. Не искам да използвам трибуната за лични цели", лаконичен беше Петков.

На прага на новите избори, отчетът на МВР за предишните е над 1000 сигнала за търговия с вот. Пътят им след предаване в прокуратурата обаче остава неясен. Същата съдба по думи на Рашков има и сигналът за заплаха срещу бившия премиер Бойко Борисов, както и делото срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, което силовият вицепремиер поиска да бъде отворено отново. 

"Отговорът на прокуратурата е, че се намира при главния прокурор. Освен това там имаше и други проверки - във връзка с Карастанчева и друга тенисистка. Онзи ден беше бащата на другото момиче на разговор. Каза много странни неща, но ми се струва, че е по-добре да спра дотук", каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

От служебното правителство отчетоха също и успех в справянето с Ковид кризата и пробив в диалога със Северна Македония. Това е и последният работен ден на кабинета "Янев". 

"От утре ще имаме нов служебен кабинет, така че задачите, които стоят пред страната, ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин", убеден е Янев. 

За първи път в новата ни история властта ще бъде предадена от един служебен кабинет на друг.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
stamenk
преди 2 години
Да обещаваш раздаване на кредити без обезпечение и никой да не може да разбере що за безумие е това. Трагедия. Сигнализирай за неуместен коментар