Работата на компютър променя стойката ни, ако не спазваме елементарни правила

Лошата стойка не е причина за сколиоза, уточни физиотерапевтът Гари Аристеги

15.09.2021 | 13:25 Редактор: Елеонора Танева
Работата на компютър променя стойката ни, ако не спазваме елементарни правила

За година и половина много хора смениха работата в офис с такава от вкъщи. Но у дома не всеки има подходящо бюро, на което да седне пред компютъра и да прекара часове в работа. Това води до чести болки във врата, гърба и кръста. 

"Напълно е възможно, докато хората са млади, да нямат проблеми от изнасянето на главата си напред. Но в бъдеще е възможно да се появят проблеми във врата и негативните ефекти ще се увеличат. Възможно е да се появи проблем и в раменете и различни части на тялото в зависимост от конкретната неправилна стойка", обясни Гари Аристеги, физиотерапевт по Шрот метод, BSPT.

Той съветва хората, когато са пред компютъра, да не заемат позиция, все едно ще влязат в монитора, и издаване на главата напред. 

"Когато дойде пациент в нашата клиника, веднага разпознаваме какво работи поради факта, че главата и шията му са в изнесена позиция. Наблюдава се промяна и в раменете", разказа физиотерапевтът пред bloombergtv.bg.

Той уточни, че сколиозата не е свързана с лошата стойка.

"Сколиозата е триизмерна промяна, която засяга торса и гръбначния стълб. Там се наблюдава промяна в растежа на костите, което променя и начина, по който прешлените си взаимодействат", добави физиотерапевтът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК