В свой стил депутатите започнаха с жесток скандал последния ден на 46-ото НС

"Явно Делян Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов", коментира Николай Хаджигенов

15.09.2021 | 11:23 Редактор: Десислава Атанасова
В свой стил депутатите започнаха с жесток скандал последния ден на 46-ото НС

Последен работен ден на 46-ия парламент. И днес не липсваха ожесточени дебати. Депутатите успяха да прехвърлят Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. 

С последния парламентарен звънец депутатите приеха първия и единствен закон, свързан със съдебна реформа. С текстовете Бюрото за защита на свидетелите се отнема от главния прокурор. От ДПС се обявиха против промените, защото според тях така се осъществяват чужди интереси

"Нали всички сме чували, че тези олигарси, които се укриват от българското правосъдие, си имат представители тук? Даже някои си имат и адвокати, които ги представляват по някои дела. Това е една мръсна поръчка. Поръчка срещу Бюрото, то не е нито на прокуратурата, нито на съда", заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Опитът да бъдат стопирани промените доведе до поредния бурен дебат в пленарната зала. 

"Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой в защита на Кой", коментира депутатът Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Димитър Делчев от ИБГНИ коментира, че това не е промяната на съдебната система, каквато са искали от парламентарна група, но е знакова, защото именно заради Бюрото за защита са започнали протестите през миналото лято.

"Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно Бюро и този странен главен прокурор. Голата истина е, че мен ме е срам да седя с вас в една зала", каза Филип Станев от "Има такъв народ".

"Как от едно Бюро, което трябва да защитава защитени свидетели, то се превръща в паравоенна структура, която защитава главно главния прокурор", попита Мая Манолова.

От ГЕРБ също се обявиха против промените, според тях така съдебна реформа не се прави.

"Не да ми натискате едно копченце и да ми викате "Това е реформа", каза Тома Биков. 

Депутатите обсъждат и идеята за закриването на спецсъдилищата. Тази идея обаче остава недовършена, защото е само на първо четене и гласуваната подкрепа е по-скоро символична.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК