Европарламентът иска България и Малта да се откажат от "златните паспорти" 

Докладчикът Андрюс Кубилиюс призова ЕС да не признава парламентарните избори в Русия

15.09.2021 | 07:46 Редактор: Здравко Черкезов
Европарламентът иска България и Малта да се откажат от

ЕС трябва да настоява България и Малта да се откажат от своите режими на "златни паспорти".

Това се казва в препоръчителен доклад на Европейския парламент към Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел за политическите отношения между ЕС и Русия. Той бе обсъден в пленарна зала в Страсбург.

Съюзът и неговите членки следва също да преразгледат своите инвестиционни проекти и тези за икономическо сътрудничество като "Северен поток 2" и атомните централи, изградени от "Росатом", се казва в доклада, който ще бъде гласуван утре. В него се настоява за повече усилия, чрез които да се ограничат стратегическите инвестиции на Кремъл.

В документа се припомня, че агенти на Главното разузнавателно управление са обвинени в опит за убийство през 2015 г. на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души у нас, предаде БНР.

Докладчикът Андрюс Кубилиюс призова ЕС да не признава парламентарните избори в Русия, които ще се проведат в неделя. Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от своя страна заяви, че към Русия е необходим единен подход на ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК