Русия трупа войски по границите с НАТО, Путин наблюдава отблизо

"Ние се готвим да защитаваме нашата земя", каза Лукашенко пред войските в симулацията "Запад-2021"

13.09.2021 | 16:06 Редактор: Здравко Черкезов
Русия трупа войски по границите с НАТО, Путин наблюдава отблизо

Русия мобилизира близо 200 000 войници във военна симулация в Беларус. Хиляди от тях са разположени по границите с НАТО, тъй като Москва смята да засили военните връзки със своя съюзник.

Позовавайки се на това, което нарече "безкрайна хибридна агресия от Запада към Беларус и Русия", президентът на Беларус Александър Лукашенко каза пред войските в неделя на бойната симулация "Запад-2021", че "ние се готвим да защитаваме нашата земя". Той заяви, че търси нови оръжия от Русия, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Русия подсили отношенията с дългогодишния си съюзник в годината, откакто строгите мерки на Лукашенко срещу антиправителствените протести предизвикаха вълна от санкции и други видове натиск върху неговото правителство.

В преговорите в Москва миналата седмица руският президент Владимир Путин обеща повече финансова подкрепа и по-тесни икономически връзки, но Лукашенко каза, че голяма част от осемте часа дискусии са били посветени на военното сътрудничество.

Путин миналата седмица заяви, че двамата лидери са поели ангажимент за съвместна защита на своята "Съюзна държава" и нейните граници с членовете на НАТО Полша и Литва. Срещите в Москва включват и обсъждане на усъвършенствани системи за противоракетна отбрана С-400, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Лукашенко в неделя.

Тренировките от учението "Запад-2021" се провеждат предимно в Западна Русия и включват до 200 000 военнослужещи, както и 80 бойни самолета и хеликоптера, 760 бронирани превозни средства и 15 кораба, според Министерството на отбраната на Русия.

"Симулацията се вписва в един по-широк модел на действия: по-категорична Русия, която значително увеличава военните си възможности и военното си присъствие близо до нашите граници", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Financial Times.

Путин ще наблюдава отблизо тренировките, като в понеделник ще посети полигона Мулино в Нижни Новгород, на около 400 километра източно от Москва. Други участници в бойните учения ще бъдат Индия, Монголия, Армения, Казахстан и Киргизстан.

Въпреки че, Беларус досега се съпротивляваше на исканията да приеме руска база на своя територия, ученията се провеждат на фона на повишеното напрежение в региона.

Четете повече по темата в BloomgergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК