Проф. Витанов спира с Ковид прогнозите, получил е хиляди заплахи в интернет

Хакнаха профила във Facebook на доц. Атанас Мангъров

13.09.2021 | 19:00 Редактор: Здравко Черкезов

Математикът проф. Николай Витанов вече няма да прави Ковид прогнози, защото получил множество заплахи за живота си. Междувременно хакери атакуваха профила на доц. Атанас Мангъров.

В пика на четвъртата вълна на коронавируса отчитаме плавно покачване на хоспитализираните и моменти на ръст и спад на новите случаи. Така след като в средата на миналата седмица България регистрира над 2000 новозаразени за 24 часа, в края ѝ в неделя бяха отчетени по-малко от 500.

Проф. Витанов обаче очаква нов ръст на заразените. 

"Първият фактор е, че влизаме в месеци, които благоприятстват за развитието на вируса. Вторият е, че влизаме в месеци, където се увеличават контактите между хората. Една голяма система от 700 000 учители и ученици след два дни започва пълнокръвно да функционира", обясни математикът

"Това е нормално. Всяка година се получава повишаване на заболеваемостта от респираторни инфекции", коментира от своя страна доц. Атанас Мангъров.

От 1 октомври обаче проф. Витанов спира да се занимава с прогнози, свързани с Ковид пандемията. Причината: за 18-те месеца, през които е правил математически модели, е получил хиляди заплахи за убийство и физическа разправа. 

"Те не казват да спра от първи октомври, много им е далече. Те казват, че трябва да спра веднага, защото в противен случай щял съм да се спъна, да падна, да ми се натрошат кокалите и така нататък", сподели математикът.

С насмешка обаче гледа на атаките срещу себе известния с атниваксърските си настроения доц. Атанас Мангъров, чийто профил във Facebook е бил хакнат за три дни. На него вместо снимката на доцента се появява фотос на гола жена. 

"Даже не я видях. Някой ми се обади, че профилът ми е блокиран и като влязох в обясненията защо е блокиран, имаше една малка снимка на едни цици", разказа доц. Мангъров. 

Това е втората атака на профила на Мангъров във Facebook и трета срещу него, след като през февруари изчезва страницата, в която той публикуваше разяснителни материали за ваксините. И той, както и професор Витанов са категорични: 

"Веднъж е случайност, два пъти е съвпадение, но три пъти е вражеско действие", посочи доц. Мангъров, цитирайки Джеймс Бонд.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
До кога ще ни пръскат? *** убиици! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 2
владимир
преди 1 седмица
Мисирката веднага лепи етикет на доцента личи си, че умствения й багаж е силно дефицитен хахахахаха Сигнализирай за неуместен коментар