Без протоколи за щетите от градушката в Пловдивско - няма пари от държавата

Компенсациите за унищожената реколта се отпускат по една от две възможни схеми

11.09.2021 | 15:47 Редактор: Елеонора Танева
Без протоколи за щетите от градушката в Пловдивско - няма пари от държавата

Апелирам земеделските стопани да подадат в общинските служби по земеделие своите заявления за нанесените от градушката щети в област Пловдив. Крайният срок е до понеделник, 13 септември 2021 г., включително, информират от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Заместник-министър Явор Гечев се срещна със земеделски производители в Община Колояново. Той подчерта, че ако стопаните нямат издадени констативни протоколи от общинските служби по земеделие, няма как да бъдат обезщетени.

Ясни са финансовите схеми, по които ще бъдат подпомогнат земеделците от трите общини в областта – Калояново, Раковски и Марица, които бяха най-силно засегнатите от градушката, в края на м. август 2021 г. 

"Едната компенсация е по схемите за директни плащания, при настъпване на извънредни (форсмажорни) обстоятелства за Кампания 2021. Схемата ще се приложи и в случаите на недостатъчно количество реализирана продукция на пазара", информира Явор Гечев.

Другата схема, по която могат да бъдат обезщетени стопаните е чрез държавната помощ за напълно пропаднали площи на 100%. Подпомагането ще е под форма на директни помощи в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура, през съответната стопанска година. 

В случаите, в които земеделските стопани нямат сключени застраховки, съгласно правилата сумата се намалява на 50%. 

"За да се приложи схемата, вие трябва да имате протокол от общинската служба по "Земеделие", в който да е определен процентът на пропадналите площи", уточни Явор Гечев.

До 10 септември са подадени 150 заявления. След извършените обследвания на място от експертите са констатирани щети с на 100% пропаднали площи на 339 хектара, от които 150 с пипер и 79 с домати. 680 хектара са с щети под 100%.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК