Земеделците са гневни – 6000 дка плодове и зеленчуци са унищожени от градушката

Хората блокираха общинския път от Ръжево Конаре към Калояново

30.08.2021 | 19:13 Редактор: Жаклина Иванова

Земеделски производители от няколко пловдивски села на протест след градушката, която унищожи продукцията им. Хората блокираха общинския път от Ръжево Конаре към Калояново. Те настояват за обезщетения от държавата, защото не са били използвани противоградни ракети, а реколтата им е съсипана.

Около 6000 декара плодове и зеленчуци в 15 пловдивски села са унищожени от градушката. От февруари месец Панчо Иванов е работил всеки ден на полето заедно със семейството си. Отглежда чушки. Само за 30 минути градушката заличава всичко.

"Градушката беше колкото юмрука ми. Това не е градушка, това бяха камъни", сподели той.

Освен, че загубите му се равняват на хиляди левове, той няма да може да плати и на работниците си. Въпросът му е защо не е разбит градоносният облак, за да бъде спасена както неговата реколта, така и на всички производители в района.

"Не съм предполагал, че може да видя подобно нещо. Само в интернет съм виждал такава градушка", добави той.

От командния пункт за борба с градушките в Голям чардак обясниха, че около 19:00 часа на 28 август получават забрана за изстрелване на ракети.

От ръководството на въздушното движение заявиха, че на 28 август е извършен планиран полет на военно транспортен самолет от летище Рамщайн до летище Пловдив, чиято траектория преминава през трите полигона за борба с градушките в района.

Земеделците от най-засегнатите села Ръжево Конаре и Белозем блокираха главния път с искане за обезщетения. На място дойде и министърът на земеделието Христо Бозуков. Гневните земеделци повишиха тона. А той обеща компенсации, но не се ангажира, че ще са на 100%.

"Вдругиден ще имам среща с Министерството на отбраната и с Министерството на транспорта, както и с ръководството на "Въздушно движение", за да решим този проблем веднъж завинаги", посочи Христо Бозуков.

Министърът обеща компенсациите да бъдат изплатени до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК