Заради мигрантския натиск: Отпускат 4 млн. лв. за ремонт на оградата по границата с Гърция

Поддръжката на съоръженията по границите пък вече ще бъде изцяло поета от МВР

09.09.2021 | 17:54 Редактор: Юлия Христова

Мигрантският натиск към страната ни е по-висок спрямо миналата година, затова ще бъдат отпуснати и 4 милиона лева за ремонта на оградата по границата с Гърция. Това стана ясно на Съвета за сигурност към служебния премиер Стефан Янев. Поддръжката на съоръженията по границите пък вече ще бъде изцяло поета от Министерството на вътрешните работи.

Мигрантският натиск върху границата ни с Турция тази година е 4 пъти по-нисък спрямо бежанската криза през 2013 година, но 6 пъти по-голям спрямо миналото лято.  А по-високият брой хора, опитали се да влязат в страната ни нелегално, не се дължи на новия режим в Афганистан.

"Смятат повечето, че става дума само за афганистански граждани, което не е вярно. Може би е изненадващо, че на практика гражданите на Турция са 32%, а Афганистан 17%, на Ирак 10%", каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Досега ограда по границата с Турция беше основна отговорност на областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол, оттук нататък областните администрации няма да отговарят за това. 

"Да бъде фокусирана и да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно дирекция Гранична полиция, така че освен охраната те да се грижат за поддръжката на съоръжението и  прилежащата инфраструктура", заяви служебният министър-председател Стефан Янев. 

4 милиона лева ще бъдат отпуснати за ремонт на огражденията по границата. Засега не се налага разполагането на военни там, стана ясно на съвета за сигурност при премиера

"Състоянието на домовете за тези чужденци е сравнително добро, те не са надхвърли своя капацитет към този момент. Но имаме възможност, ако се засили мигрантския натиск да открием и нови домове, ремонтирали сме някои които досега не се ползват и сме в такава готовност", допълни Рашков.

Центровете за временно настаняване разполагат със свободен капацитет, ако мигрантският натиск се засили.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК