Нинова отговори на финансовия министър за парите за пенсиите и майчинството

Според нея не се търсят решения как да станат нещата, а се търсят виновни защо не стават

09.09.2021 | 14:23 Редактор: Десислава Атанасова
Нинова отговори на финансовия министър за парите за пенсиите и майчинството

БСП през 2007 г. и 2008 г. е прилагала преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход, каквото предлагаме и сега. Тоест ние не просто си го измисляме, правили сме го. И тогава той е довел до значително увеличение на пенсиите и до справедливо изравняване на разликите. Поне така е оценката за онзи период от експерти и синдикати. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

Според нея не се търси решение на въпроса и как да станат нещата, а се търсят виновни защо не стават.

"Бихме искали да е ясна нашата позиция по няколко ключови въпроса. Не само за пенсионната система, а за държавността, правовата държава и парламентарната република. Първо, необходима ли е актуализация? Спор, който се води вече седмици. За нас категорично - да", посочи Нинова.

И поясни, че от БСП са предложили, гласували и подкрепили увеличаването на майчинството за втората година, което да стане от 380 на 650 лв.

"И подкрепихме 120 лв. помощ  за последните 3 месеца на тази година заради Ковид кризата като антикризисна мярка. Г-н министър на финансите, това не са взаимноизключващи се решения. Това са взаимнодопълващи се решения", смята още лидерът на БСП.

Нинова обоснова своето изказване.

"Едното представлява преизчисляване на пенсиите като трайна мярка, другото представлява антикризисна помощ като временна мярка. Всичко това от 1. X. 2021 г. Големият въпрос е защо не искате да ги приложим и двете. Няма тепърва да агитирам колко е необходимо и колко възрастните хора в момента са засегнати, колко им е скъп токът, хлябът и лекарствата. Това е факт. Само ще ви кажа, че е възможно", подчерта тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК