Лозари блокираха стария път за Слънчев бряг, настояват за национални помощи

Организираха и протест срещу ниските изкупни цени на гроздето

02.09.2021 | 14:09 Редактор: Жаклина Иванова

Лозари от Бургаски регион блокираха стария път за Слънчев бряг в района на винзавода в Поморие. Те настояват за национални помощи за спасяване на лозарския отрасъл и протестираха срещу ниските изкупни цени на гроздето.

Според лозарите гроздовите насаждения само за последните две години са намалели в огромни размери – от близо 2 млн. декара до едва 300 000 декара. Протестиращите заявиха, че винопроизводството у нас се свива и става все по-бутиково, а нашият пазар е залят от вносни вина на много ниски цени.

Лозарите настояват за национални доплащания за сектора, които ще спасят бранша и ще повишат конкурентоспособността.

"Ако не е национален приоритет нашето винено грозде, държавата да намери 2 000 лв. - 3 000 лв. да плати и ние ще унищожим лозята. Няма смисъл, нека спре тази агония. Защото национално доплащане в България е нула", каза лозарят Росен Грозев.

"Да се дадат национални доплащания, съответни на загубите, които търпим на всеки гроздобер. Те вече надхвърлят 450 лв. на декар", каза лозарят Младен Върбанов.

 

"Изначално програмата за преструктуриране на лозаро-винарския сектор е сгрешена. И тя е насочена така че да може големите винпроми да си направят собствени лозя, и ако имат нужда да вземат допълнително грозде. Останалото грозде ние се чудим къде да го реализираме", обясни лозарят Димитър Пилонтов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК