България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трета поредна година лозарите работят на загуба, ще блокират пътища с трактори

"Няма стратегия от страна на държавата за развитие на този сектор", каза д-р Петьо Бошнаков

02.09.2021 | 07:56 Редактор: Жаклина Иванова

Лозари ще блокират с трактори пътя Поморие - Каменар заради ниските изкупни цени на гроздето. 

"Колеги от инициативната група в Поморие, които ще участват в затварянето на пътя, сигнализират за тежката ситуация в сектора, за която ние отдавна алармираме българските власти. Желаем да се обърне внимание на сектора, тъй като той е в много тежко състояние", каза председателят на Националното сдружение на българските лозари д-р Петьо Бошнаков в ефира на "България сутрин".

Той изтъкна, че с оглед на ситуацията, ниските цени, които се оформят, и това, че за трета поредна година работят на загуба, се предприемат реални активни действия.

А относно намаляването на лозните масиви с 5 пъти, събеседникът уточни, че през последните години са спаднали драстично.

"Те паднаха драстично през последните години поради ниските изкупни цени, поради реформиране на сектора и редица проблеми, които се натрупват. Няма стратегия от страна на държавата за развитие на този сектор. България разчита единствено на една европейска програма за инвестиции в изграждането и реконструирането на лозя, но преки помощи за този най-значим сектор на земеделието - няма", посочи председателят на Националното сдружение на българските лозари.

По думите му имат преки разходи годишно около 600 лв. на декар, а 0,80 лв. - 0,90 лв. са едни нормални изкупни цени.

"Повишаването на разходите е обяснимо с икономическата обстановка у нас. В последната година има значително нарастване на инфлационните равнища. Повишат се разходите за труд. Лозарството изисква най-много ръчен труд от всички земеделски култури. Това доведе до увеличаване на разходите", категоричен е Бошнаков.

"В България има директни плащания на декар, които са от порядъка на 16-17 евро. Това са преки плащания на площ. Никакви други помощи не се допускат и не са позволени за лозарството. В Европа по различни кумулативни програми равнищата достигат между 200 и 400 евро на декар. В Румъния имаме равнища от порядъка на 180 евро", добави Бошнаков пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Националното сдружение на българските лозари уточни, че ще продължат да настояват за законодателни промени, за да се подобри ситуацията в техния сектор.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ми що
преди 2 години
чак сега се сетихте,като нямаме още правителство?Що не се оплакахте на бай боце тиквун,да ви даде от чекмеджето с лихва? Сигнализирай за неуместен коментар