Стотици ресторантьори протестираха във Варна срещу Ковид мерките

Те са съгласни да работят на 50%, но не и да затворят изцяло

31.08.2021 | 18:53 Редактор: Здравко Черкезов

Стотици собственици и служители на заведения от цялата страна протестираха във Варна срещу евентуалното затягане на Ковид мерките и нов локдаун.

В протеста се включиха както заети в бранша, така и много граждани. Шествието премина през основни булеварди в града.

Пламен Йосифов е собственик на заведение в Русе. Днес то остана затворено, защото собственикът му и целият персонал се включиха в протеста на бранша във Варна. 

"Аз лично няма да спазвам тия правила, ако ще каквото и да ми правят, колкото и глоби да ми слагат, аз ще спазвам Конституцията на България. Тя гласи, че не трябва никой да бъде задължаван да се ваксинира, или да бъде обект на някакъв експеримент, какъвто правят в цяла Европа, или в целия свят", каза Йосифов. 

Ресторантьорите са съгласни да работят на 50%, но не и да затворят изцяло. Те настояват за изработването на по-ефективни мерки за подпомагане на бизнеса и ясни правила при кандидатстването за тях. 

"Имам колеги, които се пренасочиха в други отрасли да работят и това е проблем. Както виждате, днес са излезли, за да защитят правото си на труд и държавата иска да им наложи за пореден път да ги прибере по къщите и всички знаем какво означава за едно домакинство. Пореден локдаун означава тотален фалит в сектора. Ние това лято имахме обекти, които не успяха да отворят, защото нямаше служители за тях", смята Йосифов.

Много заведения в страната останаха затворени днес между 15 и 17 часа в знак на протест срещу предложените противоепидемични мерки.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК