Експерт: Не разхождайте куче по време на гръмотевична буря!

Козината му се наелектризира и може да привлече мълния

26.08.2021 | 17:57 Редактор: Елеонора Танева

Хората все повече подценяват опасността от гръмотевичните бури. А те могат да бъдат опасни дори и в градска среда. Според експерти по мълниезащита има няколко причини, които са довели до трагичния инцидент при бурята в София, при който загина 25-годишен мъж. 

"Многократно повтаряме, че когато има гръмотевична дейност, не трябва да сме навън, това е първата основна причина. Другата възможна причина за инцидента, ако те са говорили по мобилните си телефони. Не знам дали знаете, че когато едно куче се разхожда и тича по мократа трева, неговата козина се наелектризира и това също може да бъде предпоставка за привличането на мълния", коментира експертът по мълниезащита инж. Христо Иванов.

Оказва се, че дори в градска среда никога не сме напълно защитени. Жилищните сгради имат мълниезащита, като при по-модерните тя обхваща и по-голям периметър. Но спирките на градския транспорт се оказват опасни, когато има гръмотевична буря, тъй като металните им рамки привличат мълниите. 

"Трябва да се пазим от стълбовете на уличното осветление, електрическите стълбове и спирките на градския транспорт, като трябва да сме максимално отдалечени най-вече от самостоятелни дървета, защото те привличат мълнията", заяви директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров.

Това не е първият случаи, когато мълния убива човек в столицата. Преди две години по подобен начин загинаха още двама души. Препоръките на експертите са да се избягват места на открито и използването на мобилните телефони по време на гръмотевична буря.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК