Как да се предпазим от мълниите: Следвайте тези важни правила

В никакъв случай не бива да се криете под дърво

26.08.2021 | 11:18 Редактор: Жаклина Иванова

Мълния уби 25-годишен мъж в София. Всяка година 24 000 души по света умират от мълнии. Как да се държим по време на гръмотевична буря и какво трябва да спазваме, за да се предпазим от мълния? Ето съветите на експерти.

Най-сигурното убежище

Най-надеждното и безопасно място по време на гръмотевична буря са сградите, оборудвани с гръмоотводи, както и автомобилите.

Кога става опасно?

На първо място трябва да знаете кога гръмотевичната буря започва да представлява опасност. За тази цел пребройте колко време изминава между светкавицата и гръмотевицата, която чувате едва по-късно. Ако броите по-малко от 10 секунди, значи гръмотевичната буря е на около 3 километра от вас. При по-малко от 3 секунди вие сте в окото на бурята и се налага да действате незабавно.

Не стойте под дърво!

Една стара поговорка в Германия гласи: "По време на буря скрий се под бук, но бягай от дъб". Съвременните познания обаче опровергават това поверие - то се оказва пълна заблуда. Защото по време на гръмотевична буря в никакъв случай не бива да се криете под дърво, пише DW.

На поне 10 метра от най-високата точка

По правило мълнията удря най-високата точка. Затова трябва да се избягват дървета, телеграфни стълбове и пр. Безопасното разстояние от тях е най-малко 10 метра.

Търсете най-ниското място

Ако гръмотевична буря ви застигне извън населено място, незабавно потърсете най-ниската точка - ров, изкоп, яма. Там заемете следната поза: клекнете и прегърнете коленете си ръце. Но първо се отървете от всички метални предмети и ги оставете на поне 5 метра от вас.

Не лягайте на земята!

В никакъв случай не бива да лежите на земята. Това увеличава опасността, ако мълния падне някъде наблизо. В случай, че се движите в група от няколко човека, трябва незабавно да се разпръснете така, че помежду ви да има около 3 метра разстояние. В планината относително безопасно място е на около 1 метър от стръмни или отвесни скали.

Най-опасното място

Най-опасното място по време на гръмотевична буря са басейните и езерaта - тук пораженията стигат до 100 метра от мястото, където е паднала мълнията. Затова още при първите признаци на приближаваща буря къпещите се трябва незабавно да излязат от водата.

Ако сте с лодка или яхта, трябва бързо да се насочите към брега и да стоите на най-ниското място на борда и по-далеч от метални предмети и мачти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Има един американец, който го удряла мълния цели 11 пъти и накрая спечели джакпота Сигнализирай за неуместен коментар