Спор между Иван Гешев и Тошко Йорданов нажежи заседанието на Правната комисия

Не ме е страх, ако ми свалите охраната, заяви главният прокурор

25.08.2021 | 18:52 Редактор: Елеонора Танева

Главният прокурор Иван Гешев отново пред депутатите. Той се яви в Правната комисия за доклада за работата на Бюрото по защита на свидетелите, който депутатите отхвърлиха. 

Пет часа след като получил покана за заседанието, главният прокурор се включи в него. 

"Не успях да катастрофирам, бързайки насам", заяви Гешев преди заседанието на Комисията.

Той обясни, че Бюрото е охранявало 16 лица през тази година и 20 през миналата, сред които и свидетел срещу Васил Божков.

"Не знам и дали помните какво каза обвиняемият Божков за това как главният прокурор трябва да стане фигурант и да му се отнемат правомощия. Това е някакво странно съвпадение, надявам се, че е случайно", коментира Гешев.

Пред депутатите той обясни, че използвал охраната от Бюрото, но се отказал от тази на НСО и сравни дейността на двете структури. 

"Бюджетът на НСО е пет или шест пъти по-голям от този на Бюрото за защита. Съставът им последно беше 12 пъти по-голям. Знам и подозирам, че те охраняват по-малко лица от Бюрото по защита – чувствително по-малко. НСО се е превърнало в "служба за обслужване", заяви главният прокурор.

И добави, че закриването на Бюрото за защита ще доведе до проблеми в борбата с престъпността. А отговорите на Гешев предизвикаха спор в залата.

"Вие осъзнавате ли, че нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита на свидетелите в преторианска гвардия, нахлувайки в президентството. Заради това шест месеца имаше протести", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Дали ще ме охраняват добре, това е решение на НС. Това ще бъде първата държава в ЕС, в която няма да се охранява главния прокурор. Не се притеснявам, не ме е страх", отговори Гешев.

"Думите ви щяха да имат стойност, ако вие не го прилагате избирателно закона, защото няма разследване за кюлчетата, Мата Хари, законът е за едни и си затваряте очите за други", контрира пак Тошко Йорданов.

А в отговор главният прокурор заяви, че всичко, което е законно, е "морално", а самият той няма право да влияе на вътрешното убеждение на прокурорите.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 4
Българин
преди 2 години
Недопустимо е правно неграмотният провинциалният "интелигент" от едно Ямболско село да опонира и да се държи нагло в Парламента с Главния прокурор на България. Прочее, цялата сбирщина от чалгари и метежници, напълнили парламента, благодарение на измисления "НАТО-вски" генерал Радев при Новия световен ред ще отиде зад решетките, нека само Световната война започне. Сигнализирай за неуместен коментар