Правната комисия разглежда доклада на Гешев за Бюрото за защита

Обвинител №1 се появи пред депутатите за втори път в рамките на седмица

25.08.2021 | 15:46 Редактор: Жаклина Иванова

Правната комисия в парламента разглежда доклад на главния прокурор Иван Гешев за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Обвинител №1 се появи пред депутатите за втори път в рамките на седмица.

За доклада, който се оказа основна тема днес на Комисията, стана ясно, че през 2020 г. Бюрото за защита на свидетели е охранявало 20 души, повечето от които са защитени свидетели. 8 от тях са били пазени в чужбина. От началото на тази година пазените лица са 16. Главният прокурор изтъкна, че използва охраната на Бюрото за защита на свидетели. По думите му бюджетът на НСО е 5-6 пъти по-голям, а численият състав - 12 пъти по-голям.

Основният акцент на заседанието в началото се оказа именно бюджетът на Бюрото за защита на свидетели. Главният прокурор уточни, че той е 2,5% от общия бюджет на прокуратурата.

Депутатите предлагат дейността на Бюрото да бъде извадена от прокуратурата и да мине "под шапката" на правосъдното министерство.

"Становището на прокуратурата е, че Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура, а нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността и цената ще бъде платена от българското общество. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност", коментира Иван Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК