Търново е на прага на "тъмночервената" зона, все повече деца са с Ковид усложнения

В две детски градини в общината има групи и служители под карантина

25.08.2021 | 17:35 Редактор: Десислава Атанасова

Велико Търново е на прага на "тъмночервената" зона по брой заболели от Ковид-19. Последните данни са за 349 болни на 100 000 души. Някои публични прояви вече са отменени в областта, а отделението по педиатрия в областната болница е пълно с малки пациенти с пневмонии, респираторни инфекции и с Ковид болни майки и деца. Вчера оттам беше изписано 13-дневно бебе, лекувано от коронавирус. 

От седмица в педиатричното отделение на великотърновската болница има разкрит Ковид сектор.

"В момента леглата в Ковид сектора са четири, имаме пет деца и две майки, които са положителни- седем души с Ковид инфекции. В другото отделение имаме пневмонии, бронхеолити, ларингити, заболявания на гастроентестиналния тракт, бъбречни, така, че отделението ни е пълно на 100%", обясни д-р Валентин Точков, началник на Отделението по педиатрия.

В сравнение с август миналата година в отделението е отчетен сериозен ръст на респираторните инфекции и пневмониите. Вчера бе изписано за домашно лечение и 13-дневно бебе с коронавирус.

"Бебенцето постъпи при нас на 13 дни, в петък, не сме се колебали, беше с висока температура, много бързо се подобри, но показателите корелираха за Ковид инфекция. Детето се повлия много бързо и успяхме вчера във вторник да го изпишем, то е в домашна обстановка и добре", каза медикът.

В две детски градини в общината има групи и служители под карантина заради контакти с болни.

"Две от групите са карантинирани от вчера, една от служителките е с Ковид, която обслужваше две от групите, от събота е болна. Общо 36 деца и четири служители. Децата са добре, като комуникираме с родителите, това е нашата информация. И сме се разбрали да информират ако има нещо", посочи директорът на ДГ "Ален мак" Йорданка Стайкова.

Според здравните власти, причината за високия брой болни в областта, са многото туристи и хората, които работят в чужбина и се завръщат от рискови държави през лятото. Напълно ваксинираните лица в областта са 29 649 или малко над 12%.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК