Заради Ковид-19: Командироват на морето полицаи, здравни инспектори и служители на БАБХ

Затягане на мерките, но без строги ограничения, поиска доц. Ангел Кунчев

24.08.2021 | 18:40 Редактор: Здравко Черкезов

Затягане на мерките по морето, но без строги ограничения. Това поиска главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев, който присъства на Областния щаб в Бургас. 

Контролът ще се засили, като от вътрешността на страната ще бъдат командировани полицаи, здравни инспектори и служители на Агенцията по храните. 

Бургас е първият град, който влезе в "червената зона" с 306 заболели на 100 хил. души. 

Въпреки че градът от дни свети в червено, а натискът върху болниците се засилва няма да има затягане на мерките по морето. 

"Ако има разпоредени мерки и ако те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови мерки?! Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50%, а те работят на 150% и сега кажем на 30% – това какво ще промени?! Къде се носят маски?! Единственото ново е, че на места, където има струпване на много хора, също ще има такива проверки", посочи доц. Ангел Кунчев.

"Поискали сме да бъдат командировани служители от области, където няма толкова заболели – полицейски служители, здравни инспектори, както и служители на БАБХ", заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова. 

Ковид леглата в областта се увеличат от 173 на 255, но някои болници вече се задъхват от липса на персонал, като тази в Поморие. Управителят заплаши да затвори Ковид отделението, ако не бъде командирован персонал. 

"Една сестра обслужва 15 пациенти! Нямаме помощ, която очаквахме – помощ за превеждане на колеги, сестри, терапевти…", оплака се управителят на МБАЛ Поморие д-р Кирил Хинов.

"Предполагам, че никой няма да изненадам, че не достигат и лекари и медицински сестри. Предстои утре да издам заповед от извънболничната помощ да бъдат командировани служители", обяви директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. 

От морските общини смятат, че по-строги мерки не са нужни. 

"Все още времето е хубаво. Повечето завадения са на открито и са на добра дистанция", каза зам.-кметът на община Созопол Тодор Дамянов.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК