България е "оранжева", а Слънчев бряг е фрашкан

Проф. Ива Христова се надява до месец да бъде позволено поставянето на трета доза ваксина

16.08.2021 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

Продължават да се увеличават случаите на коронавирус у нас. Страната ни вече е в "оранжевата зона" по заболеваемост. 

До края на месеца ще има поне удвояване на броя на новозаразени с Ковид-19. Според математика проф. Витанов, страната ни до началото на другата седмица ще влезе в следващата зона на здравния план. 

"От тук нататък, съгласно нашите модели, броят на новите случаи ще расте и следващото контролно число за 23 август е 1600 на ден", прогнозира проф. Витанов.

Все още не може да се прогнозира дали четвъртата вълна на коронавируса ще бъде по-тежка от предишните. 

"Сравнено с миналата година, към този момент има по-малко хоспитализации и е възможно вълната да не е толкова тежка, но това е спекулативно", коментира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Поставянето на трета доза ваксина вероятно ще е необходимо, като то увеличава близо 50 пъти неутрализиращите антитела. 

"Няма в момента легално право това да се направи. Първо трябва да бъде одобрено от Европейската агенция по лекарствата, за да започне прилагането и у нас. Надявам се това да стане до месец", посочи проф. Христова.

С ръста на новозаразените и наплива на пациенти поетапно отварят закритите Ковид-отделения в бургаските болници. Днес беше възстановена работата на сектора за лечение на заразени от коронавирус в Комплексния онкологичен център. Разкрити са вече 173 Ковид-легла в Бургаска област, като от тях 10 са за интензивно лечение. 

"Вече сме приели първите пациенти, които са в средно тежко увредено състояние. Не съм забелязал да има разлика в симптоматиката – и двамата се оплакват от отпадналост", посочи д-р Александър Брънков.

Междувременно клип в социалните мрежи показва, че курортът Слънчев бряг е пълен с чуждестранни туристи, които не спазват противоепидемичните мерки.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК