Тревожен ръст на заразените по морето, болницата в Бургас разкрива още легла

В помощ на персонала пристигна и робот за дезинфекция на Ковид отделенията

23.08.2021 | 13:52 Редактор: Жаклина Иванова

Държавната болница в Бургас разкрива още 25 легла заради тревожния ръст на заразените по морето. Градът вече е в "червената зона", но според ръководството на здравното заведение натискът към болницата засега е по-слаб от очакваното.

Днес в помощ на персонала в лечебно заведение пристигна и робот за дезинфекция на Ковид отделенията. Клинични изследвания доказват, че роботът унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност почти на 100%. Роботът ще облекчи работата в Ковид отделенията, където не достига персонал.

"Имаме нужда от допълнителен персонал. Роботът ще ни помогне, защото човешкият фактор е много важен. Не е както при предната вълна, но все пак изписват и веднага се заемат леглата", посочи здравният инспектор в УМБАЛ- Бургас Мария Вътева.

"Всички очаквахме натискът да започне в средата на септември, а той започна в началото на август. Миналата седмица имаше 6 деца. Днес сутринта бяха 4", каза директорът на УМБАЛ-Бургас Бойко Миразчийски.

От 50 разкрити легла в болницата само 6 са свободни. Предстои да бъдат открити още 25.

"Бургас е в "червената зона" и в момента не чувстваме такъв силен натиск, какъвто беше при предната вълна", добави Миразчийски.

"Натоварването е огромно. Туристи има много, морето е пълно. Нямам впечатление дали са повече заболелите", каза шофьорът на линейка Венцислав Стоянов.

Хоспитализираните са предимно млади хора. Очаква се, че скоро и други области в страната ще влязат в "червената зона", тъй като заболелите по морето туристи предпочитат да се лекуват по родните си места.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК