Железопътни компании спират работа заради убийствената цена на тока?

Предстои зима с много скъпо електричество, смята Боян Рашев

24.08.2021 | 17:59 Редактор: Здравко Черкезов

Заради високите цени на тока и липcaтa нa мepки oт cтpaнa нa дъpжaвaтa железопътните превозвачи предупредиха, че може да спрат работа.

Именно високата цена на електроенергия за бизнеса днес беше отново тема в Народното събрание. В Комисията по ревизията, оглавявана от Мая Манолова, участва и директорът на Българската независима енергийна борса.

Според управителя на железопътния превозвач "Булмаркет" Стефан Иванов, цената на електроенергията се е вдигнала почти двойно от началото на лятото. 

"За да можем да оцелеем, трябва да увеличим минимум с 10% цената на транспорта на фирмите, с които имаме сключени договори. Не всички фирми ще се съгласят на такова увеличение, някои от тях ще преминат към автотранспорта. По този начин ще ни падне обемът и ще трябва да съкратим персонал. Просто сме в безизходица", заяви Стефан Иванов.

Железопътните кoмпaнии са готови да преустановят работа. А една от причини за поскъпването на тока е присъединяването на Българската независима енергийна борса към Гърция, без да дочака обединението с Румъния – което би позволило да се търгува повече електроенергия, а цените да падат, каза управляващият партньор в консултантска компания Боян Рашев. 

"Ние се обединихме само с Гърция, което значи, че се обединиха най-евтиният – българският пазар, и най-скъпият ток в Европа – гръцкият. Но не само това е проблемът. В България на борсата се предлага много малка част от производството на централите", посочи Рашев. 

Обединението с Румъния е идея от няколко години, но се е забавила заради необходимостта от "локално обединение" между Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. 

"То се случи преди около месец и това отвори "зелена светлина", за да започне проектът на обединение на пазарните сегменти "ден напред" между България и Румъния", обясни изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. 

Според Рашев предстои зима с много скъпо електричество

"Обединението с Румъния е много важно да стане възможно най-бързо. Аз се съмнявам това да стане октомври месец, защото румънците не се натискат да го направят", смята той.

Опасенията са, че заради увеличението на цените на тока за бизнеса в следващите месеци ще се отрази негативно и на потребителите.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
1
преди 2 години
Да минават на евтиния дизел тогава. Сигнализирай за неуместен коментар