Tемпература до 40 градуса и кашлица със задух – какви са новите "белези" на Ковид-19

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените, така и на хоспитализираните

24.08.2021 | 12:29 Редактор: Искра Ангелова
Tемпература до 40 градуса и кашлица със задух – какви са новите

Tемпература до 40 градуса и кашлица със задух – новите "белези" на Ковид-19. Това съобщават от пресцентъра на ВМА.

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с Ковид-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата Ковид-вълна обаче заразява цели семейства.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата от инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни. Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса. По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Има положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите.

И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 1
John
преди 4 месеца
има починали от медицинския персонал след повтаряне, ако си го изкарал знай, че не го искаш пак, направи си тест за антитела след 6 месеца от оздравяването и според резултата се ваксинирай с модерна, за трета доза все още няма ясни данни кога, оставили са решението на национално ниво, но до три месеца най-вероятно ще има по-официални препоръки. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Анти-ковидфашизъм
преди 5 месеца
Дано всички медии ви изпонатръжка глупаци долни Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
osemshest
преди 5 месеца
Но душите пусти мълчат по въпроса с преболедувалите вече Ковид. При тях какво се случва при заразяване с новия щам- по-леко ли реагират, по-тежко ли, въобще заразяват ли се? Над 400 000 случая имаме до тук, не може поне 1000 да не са го повторили! Сигнализирай за неуместен коментар