Министър Тодоров: Летище София ще се възстановява от кризата до 2029 г.

Дотогава операторът ще бъде на загуба, смята той

19.08.2021 | 11:37 Редактор: Тодор Петров
Министър Тодоров: Летище София ще се възстановява от кризата до 2029 г.

Заради пандемията от коронавирус трафикът на Летище София е намалял съществено - от над 8 млн. пасажери през 2019 година до около 2,9 млн. пасажери през 2020 година. 

Оперативната загуба на летището за първото полугодие е в размер на 1,9 млн. евро, а оперативните приходи са в размер на 8,8 млн. евро - това стана ясно по време на изслушване на транспортния министър Георги Тодоров в Народното събрание. В проекта за актуализация на бюджета има предвидени 30 млн. лв. за компенсиране на българските авиокомпании заради пандемичната криза. 

Според прогнозата на министър Георгиев трафикът ще бъде възстановен до предпандемичните нива едва в периода 2024-2029 година.

Дотогава операторът ще бъде на загуба, смята още служебният министър на транспорта. Към момента трафикът е толкова намалял, че няма нужда от нов терминал, каквото изискване е записано в концесионния договор, но въпреки кризата операторът на летището не е поискал спирането на полетите до един терминал, въпреки че подобни коментари се чуват в медийното пространство, стана ясно още от думите на Тодоров.

Работи се по модернизацията и обновяването на площите на Терминал 2, включително и търговските площи, както и за покупката на униформи на служителите на летището.

В концесионния договор няма поставено изискване българската държава да не изгражда ново международно летище около София. В момента в страната има пет летища, които могат да обслужват международни граждански полети - в София, Бургас, Варна, Пловдив и Горна Оряховица. Изграждането на ново подобно съоръжение е икономически необосновано и ненужно, посочи Тодоров, цитиран от investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК