Огнище на африканска чума по свинете в Пазаджишко, животните ще бъдат умъртвени

Положителният резултат от пробите е потвърден от Националната референтна лаборатория

18.08.2021 | 20:23 Редактор: Десислава Атанасова
Огнище на африканска чума по свинете в Пазаджишко, животните ще бъдат умъртвени

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Априлци, област Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Положителният резултат от пробите е потвърден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат близо 13 000 животни от различни възрастови категории. Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Априлци и Сбор в област Пазарджик, информира агенция "Фокус".

Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат селата в областта: Цар Асен, Росен, Овчеполци, Гелеменово, Сарая, Юнаците, Величково, Попинци, Левски, Елшица, Памидово, Динката, Щърково, Калугерово, Карабунар и Свобода.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект при спазване на нормативните изисквания. Свиква се Областната епизоотична комисия утре, 19 август 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Кочо
преди 2 години
Пак ли бе ?! Със старите си номера животните и поминъкът на хората ще гризнете ? В туй "онище" всинца си се хлопнете да знайте, ако пак трепете поръчково. Сигнализирай за неуместен коментар