Посрещаме най-горещата седмица за август с жълт код в 17 области

В средата на седмицата ще има захлаждане

16.08.2021 | 07:23 Редактор: Елеонора Танева

Седмицата започва с горещо време. Жълт код за предупреждение от първа степен за високи температури е в сила за 17 области в страната. 

Седмицата започва с минимални температури от 22 до 16 градуса. През деня ще бъде слънчево и топло, с купести облаци над планините. Вятърът ще бъде слаб от юг-югозапад.

Максималните температури ще бъдат от 34 до 39 градуса, а по Черноморието до 30-32 градуса. 

Над планините облачността ще бъде разкъсана, повече следобед, валежи не се очакват. Вятърът по високите части, над 2200 м, ще бъде умерен до свеж. Максималните температури на 2500 м ще са около 17-18 градуса, а на 1500 м до 23-24, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева. 

По Черноморието ще има разкъсани облаци до слънчево време. Вятърът ще бъде от североизток и ще понижава усещането за топло и задушно време. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 30 до 32 градуса, а на морската вода 27-28 градуса. 

На Балканите ни очакват горещини, които ще продължат до сряда. По-интензивни валежи и силни ветрове ще има над северното Скандинавие, около Северно море и над Западна Франция. 

Във вторник ще се задържи горещо с дневни температури достигащи до 40-42 градуса. Очаква се дните до сряда да бъдат най-топлите за месец август. От четвъртък започва плавно понижение на максималните температури.

Към 18 август над България ще започне преминаването на студен атмосферен фронт от север-северозапад. Ще се образуват облаци, придружени от силни гръмотевични бури. Очакват се продължителни валежи. 

Вижте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК