Код жега: За кого са най-опасни горещините

Мъчи ни не толкова топлото време, колкото влагата

25.06.2021 | 17:36 Редактор: Елеонора Танева

Рязкото затопляне на времето оказва влияние най-много на хората със сърдечно-съдови заболявания, но застрашава и тези с респираторни заболявания, астма, диабет и психични разстройства. 

През най-горещите часове от деня навън не трябва да излизат и възрастните хора. 

"Има много аномалии в момента. Не е само в България, в Москва например е 35 градуса, никога не е било в Москва толкова топло. В Израел също градусите са високи, а уж там беше хладно, в същото време в Сахара е валяло сняг", коментира 74-годишната Дида Такева.

Според експерти, високите температури няма да се задържат дълго на територията на страната. Още в идните дни се очаква захлаждане и силен вятър, който ще изсуши въздуха. Във връзка с торнадото в Чехия, метеоролозите успокояват, че е малко вероятно то да застигне и България. 

"Още утре на територията на страната ще започне да преминава студен атмосферен фронт. Той всъщност е част то това смущение, което премина и през Чехия, но при нас ще мине в доста размита форма, т.е чисто теоретично не очакваме торнадо през утрешния ден" , коментира метеорологът Симеон Матев. 

И той предупреди, че трябва да се внимава по време на резките климатични промени. И уточни, че това, което мъчи повече хората не са толкова високите температури, а високата влажност. 

Експертите предупреждават, че настоящата първа гореща вълна за това лято, е изключително опасна заради резкия преход между по-хладното време и високите температури. Анализаторите на климатичните промени у нас сочат, че през последните години в България се наблюдава увеличение на екстремните прояви на времето с около 30%. Очаква се тази тенденция да се увеличава до 2050 г.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК